Netwerk biieenkomst sociaalteam. Molenwaard

WIJKINDELING

De kerkelijke gemeente is voor de pastorale zorg verdeeld in twee wijken:

Wijk 1 – Ds. J.W. Verboom

Rond de pastorie, Gelkenes, Voorstraat, straten richting Streefkerk en de

nieuwste nieuwbouw. Het betreft de volgende straten:

Achtkanter

Wipmolen

Wijk 2 – Pastoraal medewerker

Hart van het dorp, Hof van Ammers, Ammerse Veste, Graafland en het buitengebied

ten zuiden van Graafland. Het betreft dan de volgende straten:

Achterland

Willem-Alexanderplein

Willem de Zwijgerstraat

Zwaluwsingel

+ geperforeerde leden uit andere gemeenten

Pastoraal Gebeds Team

Folder Pastoraal Gebeds Team

Ds. J.W. Verboom
Wilhelminastraat 1
2964 CP Groot-Ammers
Mob: 06-26924445

Reportage netwerkbijeenkomst sociaal team

NETWERKBIJEENKOMST SOCIAAL TEAM VERSTERKT ‘WIJ-GEVOEL’

Het was goed druk in De Spil in Bleskensgraaf afgelopen donderdag 23 april. En dat was precies waar het sociaal team van Molenwaard, organisator van de netwerkbijeenkomst, op had gehoopt. Er is veel gebeurd en veranderd sinds gemeenten per 1 januari de zorgtaken van het rijk hebben overgenomen. Daarbij is samenwerken een sleutelwoord.  Met de netwerkbijeenkomst, waar tal van organisaties elkaar hebben ontmoet en zichzelf konden presenteren, heeft die samenwerking een mooie impuls gekregen.

Ontmoeten en delen

Het sociaal team van Molenwaard is sinds 1 januari operationeel en had de afgelopen maanden als hoogste prioriteit om voor cliënten alles zo geruisloos en vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Inmiddels heeft het team 160 zorgvragen onder haar hoede, is het werk verdeeld en staat de organisatie op poten. Een goed moment om met alle partners in de ‘zorgketen’ een ontmoetingsmoment te organiseren in de vorm van een netwerkbijeenkomst. Dit gebeurde in een prima sfeer. Die wethouder Piet Vat in zijn openingsspeech als volgt verwoordde: “Wat ben ik blij verrast dat hier zóveel mensen zijn! Ik zie het als een teken van betrokkenheid en de wil om met elkaar de juiste zorg voor de zorgvrager te organiseren. Hiermee staat de opbrengst van deze middag voor mij al vast!”

Ook coördinator van het sociaal team, Klarieke Ambachtsheer, is blij met de goede opkomst: “Ik zie dit op verschillende manieren als een goed en positief signaal. Blijkbaar voorziet de bijeenkomst in een behoefte om elkaar te ontmoeten en kennis en ervaring te delen. En het toont aan dat organisaties openstaan voor samenwerking, een belangrijke voorwaarde om de nieuwe opzet van de zorg te laten slagen.”

Samen zoeken naar juiste weg

Ook het feit dat zoveel verschíllende organisaties waren vertegenwoordigd en dat ze volop hebben meegedaan aan de drie verschillende workshops is veelzeggend. SGJ Christelijke Jeugdzorg, De Lange Wei, Zorgboeren Zuid-Holland-Zuid, Zorg-Vuldig, ASVZ, NeuroScan, Yes We Can Clinics, Stichting Philadelphia Zorg, Indus Actieve Hulpverlening, Driestar-Educatief, Lelie zorggroep, SchuldHulpMaatje, De Dageraad Mediation, AV Zorggroep, NPV-afdeling Graafstroom, Psychologenpraktijk Perspectief, Syndion, Generations Consultancy, De Buitenwereld, Indigo, Eddee Zorgverlening en ’s Heeren Loo Zorggroep: allemaal zien ze het belang van dit soort meetings.

Gevraagd naar de reden van hun komst, bevestigen de meeste organisaties de woorden van Piet en Klarieke. Ook zien ze merkbare, positieve veranderingen, maar constateren ze tegelijkertijd dat er nog genoeg ‘werk aan de winkel’ is. Een greep uit de reacties: “Nog niet alles is duidelijk, bijvoorbeeld qua regelgeving. Dit heeft tot gevolg dat je niet altijd een antwoord hebt op vragen van mensen, het is nog een beetje zoeken.” “Ja, het is even wennen, maar je merkt dat de lijntjes al korter worden. Als we maar constructief blijven denken en werken komt het helemaal goed!” “Hoe eerder je elkaar in het traject weet te vinden, hoe beter. Daar helpt deze bijeenkomst zeker bij.” “We zijn sinds de decentralisatie krap vier maanden onderweg en je merkt dat organisaties echt nog aan het zoeken zijn. Het is vooral belangrijk te weten wat ieders verwachtingen zijn.”

“Voorop staat dat je elkaar weet te vinden en samenwerkt. En dat inwoners niet van het kastje naar de muur worden gestuurd.”

Een gezin, een plan

Ja, want om dit laatste is het natuurlijk allemaal te doen: zorgen dat het voor mensen met zorgvragen of problemen zo optimaal mogelijk geregeld is en sámen met hen goede oplossingen te vinden voor de situatie waarin ze verkeren.

Het sociaal team van Molenwaard is met deze eerste netwerkbijeenkomst goed op weg alle lijntjes bij elkaar te brengen en ervoor te zorgen dat alle organisaties als één man voor hun taak staan om de opdracht ‘één gezin, één plan, één regisseur’ waar te maken.

(in kader)

Hoe kom ik in contact met het sociaal team?

U komt met het sociaal team in contact op basis van een doorverwijzing van bijvoorbeeld uw huisarts, via de school, de kerk of het maatschappelijk werk. Op de website van de gemeente vindt u meer informatie over het sociaal team: www.gemeentemolenwaard.nl.

Heeft u nog vragen? Neem dan op contact met op met de Helpdesk Sociaal Domein, telefoonnummer 14 0184 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.00 uur).

Geen agendapunten.