Zaaier


 

Bezorging “De Zaaier”:
mevr. J. Kooiman, Lijsterstraat 3, tel: 661604

 

Zondag 18 augustus

 

09.30 uur: Ds. F. van Roest, Zeist

 

18.30 uur: Ds. J.W. Verboom

 

Zondag 25 augustus

 

09.30 uur: Ds. J.W. Verboom

 

18.30 uur: Ds. J.W. Verboom

 

Zingen voor de dienst: 18/8: v.m. Psalm 40 : 3 en 4 en n.m. Psalm 41 : 1 en 2. 25/8: v.m. Psalm 42 : 1 en 3 en n.m. Psalm 43 : 3 en 4.

 

Kinderoppas: Zondag 18 augustus: Groep 1: mevr. J. de Jong, Adrian de With en Matthijs de Jong. Groep 2: mevr. A. de Vos en Inge de Groot. Zondag 25 augustus: Groep 1: mevr. N. Lakerveld. Mevr. C. Bikker, Edwin Roest en Daniël Jongeneel. Groep 2: mevr. J. Visser en Rhodé v.d. Vlist. Zondag 1 september: Groep 1: mevr. G. Vlot, mevr. J. Kranenburg, Alissa en Tamara van Luik. Groep 2: mevr. E. de Bruin en Bente de Bruin.

 

Collecten: 18/8: De collecte tijdens de dienst is bestemd voor de Kerk en de collecte bij de uitgang is voor St. Hulp Oost-Europa. 25/8: De collecte tijdens de dienst is bestemd voor de Kerk en de collecte bij de uitgang is voor het Onderhoudsfonds Gebouwen.

 

Van de diaconie: Komende zondag D.V. 18 augustus is de collecte bestemd voor Stichting Hulp Oost-Europa (H.O.E.). St. H.O.E.  is een diaconale organisatie die samenwerkt met plaatselijke kerkelijke gemeenten of christelijke organisaties in Oost-Europa om hen te helpen met gemeenteopbouw, missionaire, diaconale en onderwijskundige toerusting. We bevelen de collecte van harte bij u aan.

 

Opbrengsten collecten juli: Collecte 7 juli t.g.v. HGJB € 1.113.25; 14 juli t.g.v. de diaconie € 1.126.25. Verjaardagfonds 2e kwartaal t.g.v. MAF (Jaap en Mieke de With) € 905,00. Giften 2 x € 32,00. Heel hartelijk dan voor al uw gaven.

 

Verantwoording: Oud. J.C. den Besten heeft € 50,- ontvangen voor de kerk. Oud. J. Korevaar heeft € 10,- ontvangen voor de kerk. De heer M. van Werkhoven heeft € 20,- ontvangen voor de kerk en een gift uit dankbaarheid voor een huwelijksjubileum van € 350,- eveneens voor kerk. Heel hartelijk dank voor al uw gaven.

 

Zendingsbussen: De Zendingsbussen hebben in de maand juli €1.513,75 opgebracht. Hartelijk dank voor al uw giften.         De Zendingscommissie 

 

VBW: Over een paar weken is het alweer zover. De Vakantie Bijbel Week begint weer! De voorbereidingen zijn in volle gang en wij hebben er onwijs veel zin in en we hopen natuurlijk jij ook! Er staan gave, spannende en geheimzinnige dingen op het programma. Verder zullen we zingen van, en praten en horen over God die heel veel van jou houdt! Het thema hierbij is: SchatRijk! Ga jij naar groep 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 of 8? Ben jij benieuwd wat God tegen jou te zeggen heeft en heb jij zin in drie ochtenden gezelligheid en activiteit? Dan moet je zeker komen! De VBW wordt gehouden in sporthal De Reiger (De Boomgaard 3) in Groot-Ammers op:

 

Dinsdag 27 augustus van 9.30 – 12.00 uur

 

Woensdag 28 augustus van 9.30 – 13.15 uur

 

Donderdag 29 augustus van 9.30 – 12.00 uur.

 

Donderdagavond is de slotavond om 19.00 uur.

 

We zien er naar uit je te zien! Hartelijke groetjes van de VBW-commissie.

 

Gebedskalender VBW: Dit jaar is er een gebedskalender gemaakt voor de VBW. Vanaf acht dagen voor de VBW tot twee dagen na de VBW is er een boekje om mee te lezen en te bidden voor de VBW. We zouden het erg fijn vinden wanneer u/jij op deze manier met ons meeleeft. Er liggen een aantal boekjes achterin de kerk. Die kunt u meenemen. Daarnaast is de gebedskalender te vinden op onze site: vbwgrootammers.nl        De VBW-commissie

 

Teen event: De planning van het Teen event op 29 en 30 augustus is wat gewijzigd. De vrijdagavond valt af in verband met een andere activiteit op ons dorp "fiets ‘m d’r in". Op de flyers die zijn rondgestuurd stonden de data 29 en 30 augustus vermeld. Vrijdag 30 augustus vervalt dus. Donderdag 29 augustus gaat wel door. We hopen jullie dan allemaal te zien!

 

Kerkelijke Ontmoetingen: Beste Luisteraars, om alvast te noteren: D.V. vrijdag 30 augustus en voor de herhaling maandag 2 september beide om 19.30 uur kunt u uw toestel weer inschakelen voor een uitzending van K.O. In deze uitzending gaan uw felicitaties en goede wensen naar de jarigen van de maand juli. Alvast een goed luisteruur toegewenst en een hartelijke groet van Kees Aarten.

 

Cursus aanbod Diaconaal Maatschappelijk Werk (DMW): Als kerk kunnen we niet alle pastorale thema’s plaatselijk oppakken. Maar o.a. voor de kerken wil het DMW mensen pastoraal verder helpen. Ook dit jaar heeft het DMW weer een aantal cursussen gepland om mensen verder te helpen op verschillende gebieden. Misschien bent u/jij hier aan toe. Door financiering door de kerkelijke gemeenten en subsidie van de gemeente Molenwaard zijn er geen kosten verbonden aan het volgen van een cursus uit ons aanbod. Een gratis, waardevolle cursus dus! Bekijk eens of onderstaande training of cursus u kan helpen? Er zijn vaak positieve reacties na deelgenomen te hebben.

 

1. Training ‘Je stress de Baas’ (6 bijeenkomsten te Sliedrecht)

 

Voel je je overbelast? Of vind je het moeilijk om je prioriteiten te stellen en grenzen aan te geven? Misschien vind je het moeilijk om bewust te leven en duizelt het je soms van alle dingen die om aandacht vragen. Mogelijk is de training ‘Je stress de baas’ dan iets voor jou. In deze training leer je om als christen op een gezonde manier zorg te dragen voor jezelf. Onderwerpen zoals eigen grenzen kennen en aangeven, het stellen en naleven van prioriteiten komen aan bod.

 

2. Cursus ‘Verder na echtscheiding’ (8 bijeenkomsten)

 

Heb jij een scheiding meegemaakt en ervaar je de gevolgen hiervan nog iedere dag? Mogelijk weet je soms niet goed hoe je naar je ex of naar je kinderen toe moet reageren of heb je vragen naar de Heere God waarom het allemaal zo gaat in jouw leven. In de cursus ‘Verder na echtscheiding’ leer je hoe je verder kunt na een echtscheiding. Je deelt ervaringen en je krijgt handvatten aangereikt.

 

3. Cursus ‘Zelfvertrouwen’ (10 bijeenkomsten)

 

Vraag jij je vaak af wat anderen van je vinden? Denk je vaak negatief over jezelf? Worstel je als christen met zelfvertrouwen? Wellicht is de cursus ‘Zelfvertrouwen’ iets voor jou. In de Cursus Zelfvertrouwen leer je op een realistische en Bijbelse manier naar jezelf te kijken. Je ontdekt waar je goed in bent en waar je aan kunt werken. Angsten leer je te overwinnen, waardoor je je zekerder gaat voelen.

 

4. Gespreksgroep ‘Rouw’ (5 bijeenkomsten)

 

Vind je het erg lastig om verder te gaan na een ingrijpend verlies van een dierbare? Lijkt de tijd van het rouwen maar niet over te gaan en vinden anderen eigenlijk dat je weer verder moet? De gespreksgroep ‘Rouw’ biedt je de mogelijkheid om te spreken over verdriet, waarbij ook praktische aspecten krijgen aandacht.  Daarnaast is er ruimte voor de rol van geloof in een rouwproces: Wat doet verlies met je geloof?

 

Heeft u interesse of vragen? Vragen en/of aanmelden kan via het landelijke telefoonnummer van Stichting Schuilplaats: 0318-547870 of  per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

Doopdienst: Er stond een doopdienst gepland op D.V. zondag 25 augustus. Deze doopdienst verschuift naar D.V. zondag 8 september en wordt geleid door ds. J.J. ten Brinke. In deze dienst zullen Lenn Deelen, Pieter Spruijtenburg en Aimée Verboom het teken en zegel van Gods verbond ontvangen. De avond met het doopgesprek voorafgaand aan de Heilige Doop is nu op D.V. dinsdagavond 3 september van 20.00-21.15 uur in het Hervormd Centrum.

 

Overleden: Op 1 augustus jl. overleed, na een periode van snel afnemende krachten, de heer Cornelis Blokland. Hij werd 71 jaar oud. Samen met zijn vrouw woonde hij op Graafland 29 (2964BH). Medio juni mochten ze nog in dankbaarheid hun 50-jarig huwelijk gedenken en vieren. Toen al was duidelijk, dat zijn levenseinde dichterbij kwam. Een ernstige ziekte in het hoofd, die zich vier maanden geleden openbaarde, bleek niet meer effectief behandelbaar en sloopte zijn lichaam. Vertrouwend mochten ze het aan de HEERE overgeven, zoals ze op hun jubileumbericht schreven: Gisteren is een herinnering; vandaag is een geschenk; morgen ligt in Gods hand. Hun trouwtekst uit Exodus 33:15 kreeg in deze dagen bijzondere betekenis. Als het aangezicht van de HEERE in gunst met ons meegaat, kunnen we ook onze laatste reis maken. Die genade wil Hij schenken, omwille van Christus. We condoleren mevrouw Blokland, haar kinderen en kleinkinderen, met de verdere familie met dit verlies en wensen hen de genadige troost van de HEERE toe. Ook buiten de gezins- en familiekring, waar hij zijn bestuurlijke kwaliteiten inzette voor diverse maatschappelijk doeleinden, zal hij gemist worden. Op dinsdag 6 augustus hebben we Cor Blokland begraven op de begraafplaats aan het ‘Liesveld’, na een rouwdienst in de kerk, waarin we luisterden naar de bekende woorden waarmee Psalm 23 begint: ‘De HEERE is mijn Herder, mij ontbreekt niets.’ Als we, net als David, de HEERE zo persoonlijk kennen, als onze Herder, Die niet alleen voor ons zorgt, maar ons ook leidt en beschermt, dan kunnen we zelfs door het donkere dal vol schaduw van de dood heen, omdat Hij meegaat en bij ons blijft.

 

Rectificatie: In het bericht naar aanleiding van  het overlijden van mw. N. de Jong-de Jong op 20 juli 2019 stond vorige keer in de Zaaier vermeld dat zij ‘op ons dorp ter aarde besteld is’. Zij is echter niet begraven in Groot-Ammers, maar op de begraafplaats in Streefkerk.

 

Meeleven: We leven mee met Arjan en Gretha de Bruijn, Valkenlaan 26. Hendrik Jan de Bruijn uit Noordeloos, een broer van Arjan, is plotseling overleden op 51-jarige leeftijd. De HEERE gedenke deze gehele bedroefde familie en in het bijzonder zijn vrouw Rian, die als weduwe achterblijft met haar 4 kinderen.

 

Zieken: Dhr. W. van Hof, Bernhardstraat 47 (2964BC), werd in zorgwekkende toestand opgenomen in het Beatrixziekenhuis. Hij is heel kwetsbaar en we bidden om Gods nabijheid in deze moeilijke weg. Dhr. J. van der Graaf, Lijsterstraat 46 (2964CD), mocht thuiskomen uit het Gasthuis. We danken de HEERE voor een voorspoedige revalidatie en bidden om kracht om thuis de dingen weer zoveel mogelijk zelf te kunnen doen. Dhr. Kees de Vries, Leeuwerikstraat 45 (2964CA), onderging een ingreep in het ziekenhuis en mocht kort daarna weer thuiskomen. Hij wacht nog op een uitslag van onderzoek. Mw. J.J. Gelderblom-Brandwijk, Kerkstraat 21 (2964BT), verblijft nog in het Beatrix-ziekenhuis. Laten we verder blijvend meeleven met mw. W. Lekkerkerker-van Wijgerden in verpleeghuis Tiendwaert, Jupiterstraat 2 (3371TE)  te Hardinxveld-Giessendam en laten we volhardend bidden voor Charles Zwijnenburg, verpleeghuis ‘De Crabbehoff’, Groen van Prinstererweg 38, 3317 SP Dordrecht, afdeling Cypres, kamer 244. Hierbij geef ik u een gebed door van Blaise Pascal (1623-1662). Blaise Pascal was een Franse wis- en natuurkundige, christelijk filosoof, theoloog en apologeet. Het is een gebed voor mensen met ziekte, moeite en pijn:

 

O HEERE, ik vraag U niet om gezondheid, niet om ziekte, niet om leven of om de dood. Maar dat U mijn gezondheid en ziekte, mijn leven en mijn dood wil laten zijn tot Uw eer, tot mijn heil, tot welzijn van de Kerk en Uw gelovigen, waartoe ik door uw genade hoop te behoren. U alleen weet wat goed voor mij is: U bent de soevereine Meester. Doe wat U wilt. Geef of neem, maar vorm mijn wil naar de Uwe; en gun mij, dat ik in een nederige onderworpenheid en in een heilig vertrouwen de bevelen van Uw eeuwige voorzienigheid wil ontvangen en dat ik al wat van U komt mag aanvaarden. Amen.

 

Tot slot: Van harte nodigen wij u uit op het kraamfeest, D.V. volgende week zaterdag 24 augustus van 10.00-12.00 uur , in het Hervormd Centrum. Dan kunt u Aimée even zien. Graag delen we met u en jou onze blijdschap. Omdat Aimée in de afgelopen maand al overladen is met allerlei goedheid én omdat we vanwege Priscilla al een hoop hebbedingetjes in huis hebben, willen wij u vragen om een gunst. Stel dat u de 24e iets wilt geven, wilt u dan middels een kleine gift denken aan ons sponsorkind Sky Ngadzo uit Kenia? Vorig jaar schreef ze ons dat zij ontzettend blij werd van een extra gift, waar zij een koe en een matras voor kon kopen. Sky stuurde ons de foto’s daarvan toe. Henriëtte en ik weten ons gezegend en het lijkt ons daarom mooi om deze zegen door te geven en ook ons ‘kind’ in Kenia in deze zegen te laten delen.

 

Met een vriendelijke groet,

 

Familie Verboom

 

 

Zondag 4 augustus

 

09.30 uur: Ds. E. van den Noort, Emst

 

18.30 uur: Ds. J.W. Verboom

 

Zondag 11 augustus

 

09.30 uur: Ds. J.W. Verboom

 

18.30 uur: Ds. J.W. Verboom

 

Zingen voor de dienst: 4/8: v.m. Psalm 36 : 2 en 3 en n.m. Psalm 37 : 2 en 3. 11/8: v.m. Psalm 38 : 1 en 9 en n.m. Psalm 39 : 3 en 5.

 

Kinderoppas: Zondag 4 augustus: Groep 1: mevr. C. Bin, Judith Meijer en Pamela den Hartog. Groep 2: Marjolein Donker en Lisa den Otter. Zondag 11 augustus: Groep 1: mevr. A. v.d. Berg, Judith Meijer en Pamela den Hartog. Groep 2: mevr. A. Hakkesteegt en Loïs van Kooten. Zondag 18 augustus: Groep 1: mevr. J. de Jong, Adrian de With en Matthijs de Jong. Groep 2: mevr. A. de Vos en Inge de Groot.

 

Collecten: 4/8: De collecte tijdens de dienst is bestemd voor de Kerk en de collecte bij de uitgang is voor St. De Hoop. 11/8: De collecte tijdens de dienst is bestemd voor de Diaconie en de collecte bij de uitgang is voor de Kerk.

 

Van de diaconie: Komende zondag D.V. 4 augustus is de collecte bestemd voor “De Hoop”.  Stichting Vrienden van De Hoop ondersteunt sinds 1977 het werk van De Hoop en de hieraan verbonden stichtingen met onder andere fondsenwerving, communicatie en het beschikbaar stellen van gebouwen. Met (financiële) steun van onder andere donateurs, zakenvrienden, collectes, legaten en subsidiewerving draagt Vrienden van De Hoop bij aan de niet-verzekerde zorg die De Hoop biedt aan kinderen, jongeren en volwassenen met psychische problemen of verslavingsproblemen. Zonder deze steun is een belangrijk deel van deze zorg niet of maar gedeeltelijk mogelijk. We zullen de collecteopbrengst overdragen aan “Stichting Vrienden van De Hoop”. We bevelen de collecte van harte bij u aan.

 

Verantwoording: De heer Van Werkhoven heeft € 5,- ontvangen voor de Kerk. Hartelijk dank.

 

Hulp gevraagd!: Ons kerkgebouw wordt in deze zomerperiode 1 keer in de 2 weken schoongemaakt. Let u en jij er weer extra op dat bij het verlaten van de kerk alles mee naar huis gaat? En wie weet blijft het dan in de winterperiode ook wel een goede gewoonte. Alvast heel hartelijk bedankt namens het schoonmaakteam.

 

Kerkelijke Ontmoetingen: Beste luisteraars, a.s. vrijdag 2 augustus D.V. om 19.30 uur en maandagavond voor de herhaling, is er weer een uitzending van K.O. waarin uw felicitaties en goede wensen gaan naar de jarigen van de maand juni. In de week van zaterdag 3 augustus t/m zaterdag 10 augustus kunt u verzoeken indienen voor de jarigen van de maand juli en dat waren: mw. P. Ooms- Bieshaar, Fortuijnplein 13d; mw. G. van den Berg, Molenlaan 26a; mw. W. van der Grijn- Prins, Hof van Ammers; mw. C.H. Blokland- Baan, Graafland 29; mw. M. Alblas- Houweling, Julianastraat 33 en dhr. S. den Hoed, Margrietstraat 39. Ook onze zieke en eenzame luisteraars zullen in deze vakantie periode uw aanvraag ter bemoediging erg waarderen. Uw verzoeken worden verwacht op het bekende adres Pr. Hendrikstraat 20 of E- mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .  De uitzending hoop ik dan op D.V. vrijdagavond 30 augustus te verzorgen. Een gezegend luisteruur toegewenst en een hartelijke groet vanaf de Prins Hendrikstraat.

 

VBW: Over een paar weken is het alweer zover. De Vakantie Bijbel Week begint weer! De voorbereidingen zijn in volle gang en wij hebben er onwijs veel zin in en we hopen natuurlijk jij ook! Er staan gave, spannende en geheimzinnige dingen op het programma. Verder zullen we zingen van, en praten en horen over God die heel veel van jou houdt! Het thema hierbij is: SchatRijk! Ga jij naar groep 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 of 8? Ben jij benieuwd wat God tegen jou te zeggen heeft en heb jij zin in drie ochtenden gezelligheid en activiteit? Dan moet je zeker komen! De VBW wordt gehouden in sporthal De Reiger (De Boomgaard 3) in Groot-Ammers op:

 

Dinsdag 27 augustus van 9.30 – 12.00 uur.

 

Woensdag 28 augustus van 9.30 – 13.15 uur.

 

Donderdag 29 augustus van 9.30 – 12.00 uur.

 

Donderdagavond is de slotavond om 19.00 uur.

 

We zien er naar uit je te zien! Hartelijke groetjes van de VBW-commissie.

 

Gemeente-ontmoeting: In verband met de vakantie wordt de gemeente-ontmoeting van 18 augustus verplaatst naar zondagmorgen 1 september. Iedereen is dan na de ochtenddienst weer van harte welkom in het Stoplicht.

 

Start winterwerk: Ook al is het vakantie, we willen jullie vast attenderen op het startweekend van 27 tot 29 september. Het is vrijdagavond in de Hof van Ammers, zaterdagmiddag op het land van Remus en zondagochtend na de dienst in het Hervormd Centrum. Schrijf het vast in je agenda!

 

Verhuizingen: 1. Mevr. Den Haan-Rozendaal is deze week in de Hof verhuisd van Bernhardstraat 35 naar het Kleinschalig wonen (Marijkestraat 9.01) Na zoveel huwelijksjaren samen onder één dak is dat een ingrijpende verandering. We wensen haar, maar niet minder haar man, sterkte in hun nieuwe situatie en hopen dat het in de nieuwe woonomgeving voor haar een goede tijd mag worden.

 

2. Fam. Den Besten van de Irenestraat 68 is verhuisd naar Kerkweg 8a, 3381 KJ Giessenburg. Wij danken Wilrik en Lianne wat zij hebben betekend voor onze gemeente en wensen hen samen met hun vier meisjes toe dat ze zich snel thuis mogen voelen in Giessenburg.

 

3. Christine Bloemendal is verhuisd naar Balthazar de Moucheronlaan 12, 2803 EK Gouda. Stuur haar gerust nog eens een kaartje. Dat zal zij leuk vinden. Elke zondag weet zij zich met ons via de digitale weg verbonden.

 

Overlijden (1): Zaterdag, 20 juli, hebben wij het lichaam van mevr. Neeltje de Jong- de Jong, het laatst gewoond hebbend in de “Hof van Ammers”, op ons dorp ter aarde besteld. Op 16 juli was ze gestorven. Ze leefde met haar bijbeltje waarin de berijmde psalm 30:4 op het schutblad vermeld stond: “Nauw rijst des morgens vroeg de dag, of God verleent in plaats van lijden weer stof tot juichen en verblijden”. Zoiets zegt iets. Daarom zijn wij wel verdrietig, maar niet zonder hoop. Kinderen, uw moeder zocht het bij God. Omdat Hij zelf haar bleef zoeken. En ook ons tot op vandaag blijft zoeken. Een “roepstem” noemden de mensen dat vroeger altijd. Maar dat is het toch ook? Die roepstem is ook wel: “Jij zult eens ook sterven”. Maar die roepstem is vooral: “Mijn zoon, Mijn dochter, geef Mij uw hart!” Wij vroegen aan u als kinderen: “Wie was uw moeder?” Dat was voor u helemaal nog zo gemakkelijk niet. Uw moeder was niet “standaard”. U kon niet altijd zo dichtbij haar komen als dat u wel had gewild. Maar daar blijkt voor ons juist uit, dat u veel van haar hield. Zoon Jan en de andere kinderen hebben trouw veel voor moeder gedaan. Meer dan 30 jaar was uw moeder weduwe (vanaf 22 mei 1986). Dat moet voor haar intens zwaar zijn geweest. En vooral het verlies van zoon Jaap moet ze diep en blijvend hebben geraakt. De grote zwaarte van haar al ouder wordende leven was dat. Maar ook in die donkere nacht heeft God gewaakt over haar. Zo reizen wij in het geloof naar het land met de vele woningen waar de raadselen en de pijn en de strijd en al het onbegrepene zal voorbij zijn gegaan. Daar is de glazen zee bij de troon. Tekentaal is dat voor dat er nog maar een “waarom” daar is overgebleven: het “waarom” van de dankbaarheid. “Waarom is het dat U naar mij om hebt gezien?” Haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen, voor wie vooral deze laatste periode ook heel moeilijk was, en overige familieleden wensen we de troost en de kracht van de HEERE toe.

 

Ds. Jongkind

 

Overlijden (2): Eveneens in het kleinschalig wonen van de Hof van Ammers overleed op 23 juli mevr. Cornelia van der Vlist-Buijserd. Zij werd 83 jaar oud. Geboren in Leerbroek, woonde ze na haar huwelijk aanvankelijk in Hoogblokland, maar sinds 1992 in Groot Ammers. Haar weduwschap duurde slechts kort. Op 12 februari jl. overleed haar man, Jacob van der Vlist. Dit betekent voor hun kinderen en kleinkinderen dat ze binnen een halfjaar hun beide geliefde ouders en grootouders verliezen. Wat moeder en oma betreft, was er al lange tijd sprake van ‘afscheid’, omdat haar geest geleidelijk steeds verder vertroebelde, maar ze was er nog. Nu moeten ze zonder haar verder. We wensen hen in dit dubbele verlies kracht en nabijheid toe van God, Die hen in deze ouders zoveel heeft geschonken. Zaterdag 28 juli hebben we deze zuster van de gemeente begraven op de begraafplaats aan ‘het Liesveld’, na een rouwdienst in de kerk, waarin we luisterden de woorden uit psalm 89:2a: ‘Ik zal de blijken van goedertierenheid van de HEERE eeuwig bezingen.’                                                 M. van Werkhoven   

 

Zieken: Dhr. C. Blokland, Graafland 29 (2964BH) is erg zwak. De HEERE zij met hem en de zijnen en we danken Hem voor het rustige vertrouwen dat Hij deze broeder tot hiertoe heeft gegeven. Hij betoont Zich werkelijk als de Rots om in te wonen, de Schuilplaats, waar het hart steeds toevlucht vindt in smart. Mw. J.J. Gelderblom-Brandwijk, Kerkstraat 21 (2964BT), ligt op de IC van het Beatrix-ziekenhuis na een bloedvergiftiging. Haar leven is zeer kwetsbaar en deze weg vraagt zeer veel van haar. Mw. S. Verheij-de Vos, Voorstraat 54d (2964AL), verbleef vanwege hevige hartritmestoornissen eveneens op de IC, maar is reeds overgeplaatst naar de ‘gewone afdeling’. Op het moment van schrijven (30-07) ziet het er naar uit dat zij woensdag (31-07) naar huis mag. Mw. A.J. Bouter-Brussaard, Sluis 63 (2964AT) onderging maandag 29 juli een geslaagde operatie en het ziet er naar uit dat zij woensdag (31-07) naar huis mag. Thuis zal zij proberen met de nodige rust en discipline te revalideren. Dhr. P. Vink, Kerkstraat 35 (2964BT), onderging een hartkatheterisatie, daarbij werden vernauwingen ontdekt. Hij wacht nu op een dotterbehandeling. Dhr. J. van der Graaf, Lijsterstraat 46 (2964CD) en dhr. J. van der Wal, Leeuwerikstraat 51 (2964CA) verblijven nog voor revalidatie in ‘Het Gasthuis’ te Gorinchem. Als alles volgens verwachting verloopt, mag dhr. Van der Wal deze week thuiskomen, na een periode van 3 maanden in het ziekenhuis en het Gasthuis. Ook voor dhr. Van der Graaf is de verwachting dat hij volgende week thuis mag komen. We danken de HEERE voor herstel dat Hij geeft en bidden om Zijn blijvende zorg voor hen. Achter de hoeveelheid namen op deze plaats schuilen nog meer namen. Wie kent het verborgen leed? Zowel lichamelijk als psychisch. Elk mens draagt een stukje lijden weg uit deze wereld. Dit lijden ontstond door het algemene oordeel van God over de zonde van de mens, sinds de zondeval. Soms kun je je afvragen of de vele pijn wel samen kan gaan met het bestaan van een goede God. Je kunt je afvragen: Is dat wel rechtvaardig? Je kunt God tegen de muur drukken en Hem vragen: Is dat wel eerlijk van U? Velen doen dat. Toch moeten we daarmee voorzichtig zijn. Wie zijn wij om God tegen de muur te drukken? Wij zijn zo ontzettend klein, wij kunnen niet kijken in Gods grote brein. Wij zijn mens op aarde, Hij is God in de hemel. Wij begrijpen al niet hoe onze computer in 1 seconde miljoenen treffers kan geven op Google. Als we onze computer al niet begrijpen, dan begrijpen we God al helemaal niet. Onze goede God kan zo Zijn redenen hebben om het lijden in ons leven toe te laten. Goede ouders zullen niet alle pijn aan hun geliefde kind voorkomen. Misschien heeft het kind wel een prik bij de dokter nodig. Dan laten ouders in liefde die pijnlijke prik toe. Als kleine schepselen, die lijden, mogen we dus wel voorzichtig zijn en niet bij voorbaat uitsluiten dat God Zijn redenen heeft. Dit betekent niet dat wij die redenen altijd te weten komen. Heel vaak niet. Maar het feit dat God van een andere orde is dan wij, leert ons bescheiden te zijn om een oordeel over God te vellen. Hij hoeft Zich niet aan ons te verantwoorden, maar wij aan Hem (Job 38:4-5). Gods tegenvraag aan ons is: ‘Is dat wel rechtvaardig hoe jij leeft voor Mij? Is dat wel eerlijk van jou?’

 

Waarneming: We zijn ds. Jongkind dankbaar dat hij in de afgelopen weken beschikbaar was voor bijzondere pastorale zorg en voor het leiden van twee begrafenissen. We wensen hem Gods zegen bij de arbeid die hij als emeritus-predikant nog doen kan en mag, in het bijzonder in de Woordverkondiging her en der.

 

Kraamfeest: Drie onvergetelijke vakantieweken zijn om. Onvergetelijk, omdat we werden verblijd met de geboorte van onze tweede dochter Aimée (spreek uit zoals je het schrijft met klemtoon op ‘ee’). Niet in woorden uit te drukken was het moment van geboorte: 08.56 uur op 11 juli 2019. Dan is daar dus na de crisis der weeën, in een samengeperst ogenblik, een verrassend mini-mensenkind, ineens, helemaal, spartelend, bevlekt met baarmoedersmeer op een gave huid. Donkere haartjes, symmetrisch gezichtje, zachte handen en voetjes met 4x5, trappelende beentjes met de eerste voelbare kracht en babygekrijs direct rust vindend bij de moeder. Onuitsprekelijke verwondering mengt zich dan met uitgelaten opluchting. Je bent er pas in een periode van zwangerschap als het kind er gezond en wel is. Duizend en één dingen kunnen immers misgaan. En als het geboren is, wordt er een nieuwe angst geboren: ‘Is alles goed?’ ‘Hoe doet ze het?’ Elke dag is dat weer een vraag. ‘Duizend zorgen kwellen ons angstvallig hart’, zingt Psalm 25. Hoe herkenbaar! En tegelijkertijd is het leven veelkleurig en ons hart groot. Want ons hart herbergt niet alleen die angsten en zorgen, maar ook tienduizend onuitsprekelijke gevoelens van dankbaarheid aan de HEERE. Ook deze ukkepuk is werkelijk een goddelijk Meesterstuk. Lof zij de Schepper! Lof zij de God van het verbond, Die ook dit meisje wil opnemen in Zijn goddelijk verbond. Dat laat Hij markeren in de Heilige Doop. Misschien wilt u onze geliefde zien? Iedereen is welkom op het kraamfeest. Dit is D.V. zaterdagmorgen 24 augustus tussen 10.00-12.00 uur in het Hervormd Centrum. Met de bewoners van de Hof van Ammers hopen we D.V. vrijdag 16 augustus om 11.00 uur in de Hof een baby-uur te hebben. Koffie en iets lekkers worden geserveerd!

 

Tot slot: 1. Vanwege de geboorte willen we een ieder hartelijk bedanken voor het opnieuw overweldigend meeleven. De gebeden, kaartjes, app-berichten, e-mails, bijzondere attenties, inhoudsvolle en bemoedigende woorden doen ons goed en vormen een liefdevolle, feestelijke boog, die boven ons leven gespannen is. We zouden een ieder wel persoonlijk willen bedanken.

 

2. Wij wensen een ieder die op dit moment weg is of binnenkort weggaat een goede vakantie toe. Leef ook op andere plaatsen zondags met christenen aldaar mee. Ook al begrijp je niets van de dienst of de taal. Jouw aanwezigheid is al een bemoediging. Een ieder die thuisblijft bespaart zichzelf trouwens vakantiestress, inzet om de tas in te pakken en houdt wat extra geld in de buidel voor andere dingen. Daarnaast is thuisblijven ook nog goed voor het klimaat. Alhoewel dat argument in de selectieve , politieke klimaatgekte niet gebruikt wordt, want dat snijdt teveel in eigen vlees en kost politieke partijen stemmen. Waak overigens voor prestatiedwang rondom de vakantie. Tegenwoordig lijk je wel een zo spectaculair mogelijke of zo lang mogelijke vakantie elders te moeten kunnen laten zien om interessant te zijn. De beste foto’s op social media moeten ons perfecte vakantieleven uitbeelden. Kijk ermee uit, want van dat presteren met je vakantie wordt je tenslotte ook weer ongelukkig. Dan moet je ook weer wat worden met je vakantie. Geniet onbevangen op de plek waar je bent met je familie of je vrienden, wees geïnteresseerd in je naaste en wees God diep dankbaar voor wat jij op jouw plekje ontvangt.

 

Vriendelijke groet,

 

Fam. Verboom

 

 

Zondag 21 juli

09.30 uur: Ds. J.A.H. Jongkind, Langerak

18.30 uur: Ds. M.W. Westerink, Langerak

Zondag 28 juli

09.30 uur: Dhr. M. van Werkhoven, Nieuw-Lekkerkland

18.30 uur: Ds. T.L.J. Bos, Waddinxveen

Zingen voor de dienst: 21/7: v.m. Psalm 32 : 2 en 3 en n.m. Psalm 33 : 5 en 6. 28/7: v.m. Psalm 34 : 8 en 9 en n.m. Psalm 35 : 1 en 13.

Kinderoppas: Zondag 21 juli: Groep 1: mevr. R. Erkelena, mevr. F. Crielaard, Wendy Bikker en Eva Kranenburg. Groep 2: mevr. E. Dekker en Hanna v.d. Berg. Zondag 28 juli: Groep 1: mevr. A. Muilwijk, Thirza Oudshoorn en Julia Jongeneel. Groep 2: mevr. M. de Bruin en Esther v.d. Vlist. Zondag 4 augustus: Groep 1: mevr. C. Bin, Judith Meijer en Pamela den Hartog. Groep 2: Marjolein Donker en Lisa den Otter.

Collecten: 21/7: De collecte tijdens de dienst is bestemd voor de Kerk en de collecte bij de uitgang is voor het Stoplicht. 28/7: De collecte tijdens de dienst is bestemd voor de Kerk en de collecte bij de uitgang is voor het Onderhoudsfonds Gebouwen.

Verantwoording diaconie: collecten juni: 2 juni t.g.v. diaconie € 1.074,-; 9 juni t.g.v. Pinksterzendingscollecte GZB € 2.275,30; 16 juni morgendienst t.g.v. MAF (Jaap en Mieke de With) € 1.671,90; avonddienst t.g.v. Werelddiaconaat € 606,95; 23 juni t.g.v. DMW bekers HA € 1.340,15 en bij de uitgang € 1.013,40. Giften: 1x € 32,00 en 1x € 100,00 t.g.v. diaconie, 1x € 50,00 t.g.v. Voedselbank. Verjaringsfonds 2e kwartaal t.g.v. MAF Jaap en Mieke de With € 766,56. Heel hartelijk dank voor al uw gaven.

TeenEvent: Ha tiener! Waarschijnlijk heb je afgelopen week een flyer door de bus gekregen, of zul je deze in de komende week nog ontvangen. Ook dit jaar zal er weer een tof programma zijn waar jij aan deel kunt nemen! Zet donderdag 29 en vrijdag 30 augustus in je agenda en zorg dat je erbij bent!

Geboorte (1): Op donderdagmorgen 11 juli is in de pastorie een meisje uit Gods hand ontvangen: Aimée Leène Matthía Verboom. Moeder en dochter mogen gezond zijn. Het predikantsgezin is zeer dankbaar. Onze mond werd vervuld met lachen, en onze tong met gejuich. De Heere heeft grote dingen bij ons gedaan, daarom zijn wij verblijd. (Ps. 126 : 2a,3) Dit staat op het geboortekaartje. Een zeer blij en rijk bericht voor de gemeente en voor de familie Verboom! Haar roepnaam is Aimée. Aiméeis het zusje van Priscilla.

Geboorte (2): Bij Jaap en Margareta Spruijtenburg, Standerdmolen 10, is zaterdagavond 13 juli een zoon geboren genaamd Pieter Cornelis. Zijn roepnaam is Pieter. Moeder en zoon mogen ook gezond zijn. Een dubbele zegen in de gemeente. Pieter is het broertje van Sirah en Sebe. We hopen en bidden dat Aimée en Pieter mogen opgroeien tot vreugde van de ouders en tot eer van God. God zal Zijn waarheid nimmer krenken, maar eeuwig Zijn verbond gedenken. (Psalm 105 : 5).

Zieken: Dhr. P. Vink, Kerkstraat 35 is dinsdag in het ziekenhuis opgenomen voor een hartkatheterisatie. De heer C. Blokland, Graafland 29, verblijft zeer zwak thuis. De heer J. van der Graaf, Lijsterstraat, verblijft herstellende in het Gasthuis. De heer J. van der Wal, Leeuwerikstraat, verblijft herstellende in het Gasthuis. Psalm 62 : 5 zingt: In God is al mijn heil, mijn eer, mijn sterke rots, mijn tegenweer; God is mijn toevlucht in het lijden.

Overleden: Vlak voor het versturen van de kopij van de Zaaier bereikte ons het bericht dat op dinsdag 16 juli is overleden mevr. N. de Jong-de Jong, wonend op de afdeling kleinschalige zorg van de Hof van Ammers. Verdere gegevens zijn nog niet bekend. We condoleren de familie van harte en wensen hen veel sterkte toe. In de volgende Zaaier zullen we hier verder op terugkomen. ’t Is Isrels God, die krachten geeft, van Wien het volk zijn sterkte heeft. (Psalm 68 : 17) 

Tenslotte: deze Zaaier en de volgende Zaaier is voor twee weken. Of u wel of niet op vakantie gaat een goede tijd toegewenst. Gods bewaring hebben we overal nodig. Gezegende diensten toegewenst en hartelijke groeten van         de kerkenraad.

Zondag 14 juli

 

09.30 uur: Ds. M. Maas, Dordrecht

 

18.30 uur: Ds. R.R. Eisinga, Bergambacht

 

Zingen voor de dienst: v.m. Psalm 30 : 2 en 3 en n.m. Psalm 31 : 1 en 2.

 

Kinderoppas: Zondag 14 juli: Groep 1: mevr. L. Kostelijk, mevr. L. van Lingen, Lotte den Besten en Diede den Hartog. Groep 2: mevr. L.Zwijnenburg en Marijna Kortlever. Zondag 21 juli: Groep 1: mevr. R. Erkelena, mevr. F. Crielaard, Wendy Bikker en Eva Kranenburg. Groep 2: mevr. E. Dekker en Hanna v.d. Berg.

 

Collecten: De collecte tijdens de dienst is bestemd voor de Diaconie en de collecte bij de uitgang is voor de Kerk.

 

Zendingscommissie: De Zendingsbussen hebben in de maanden Mei en Juni het mooie bedrag van € 4.144,35 opgebracht voor de Fam. de With (MAF). Hartelijk dank voor al uw giften.                     De Zendingscommissie 

 

Verhuizing: Onlangs verhuisden dhr. en mevr. Van Zessen-Nagtegeller            vanuit de Irenestraat naar de Hof van Ammers. Hun nieuwe adres is: Bernhardstraat 41 (2964BC). Het is een grote verandering, na zo’n 40 jaren in de Irenestraat gewoond te hebben. We wensen hen een goede ingang en een fijne tijd toe in de Hof, onder de zegen van de HEERE.

 

Kerkelijke Ontmoetingen: Beste luisteraars, voor de jarigen van de maand juni kunt u verzoeken indienen en dat waren: mw. C. Rietveld- Slob, Wilgenweg 7; mw. A. Kooiman- Nederhof, Lijsterstraat 3; mw. A.W.J.W. Zwijnenburg- Mourik, Liesveld 13a; mw. A. Brandwijk- Stam, Julianastraat 61; mw. C. van Vianen- Muilwijk, Liesveld 8 en mw. N. de Jong- de Jong, Marijkestraat 9. Voor deze gemeenteleden worden uw verzoeken verwacht in de week van zaterdag 13 t/m zaterdag 20 juli op Pr. Hendrikstraat 20 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . De uitzending hoop ik niet op de laatste vrijdag van juli zoals gewoon, maar op D.V. vrijdagavond 2 augustus te verzorgen en de herhaling maandag daarop volgend beide om 19.30 uur. Een hartelijke groet, Kees Aarten.

 

Vakantie: Vanwege vakantie van dhr. Van Werkhoven en ds. Verboom zal t/m 24 juli ds. Jongkind beschikbaar zijn voor crisis- of rouwpastoraat. Scriba Brokking is in deze periode aanspreekpunt voor de kerkenraad.

 

Belijdeniscatechisatie: Misschien denkt u of jij erover om volgend jaar openbare geloofsbelijdenis te doen. Belijdenis doen is er openlijk voor uitkomen dat je gelooft wat de kerk der eeuwen heeft geloofd. Het is belangrijk dat je weet wat je gelooft. Daarom wordt de belijdenis voorafgegaan door een winterseizoen van catechisatie, Denk er deze vakantieperiode over na en neem gerust na de vakantie contact op met ds. Verboom. God is het waard dat Zijn Naam beleden wordt!

 

Theologische Vorming Gemeenteleden: Goed om in de vakantietijd eens over na te denken of dit iets voor u/jou is! Na de zomervakntie start deze cursus weer in de Driestar te Gouda. De cursus geeft vorming en toerusting door verdieping van de kennis van de Bijbel en belijdenis, verwerking van persoonlijke geloofsvragen, geschiedenis van de kerk en de zending, toerusting voor het vervullen van allerlei taken in de gemeente, enz. De cursus wordt gegeven op de zaterdagmorgen om de 14 dagen vanaf september tot en met juni. Voor meer info: www.cursustvg.nl of bij de cursusleider: Ds. M.A. v.d. Berg, Zoetermeer, tel. 079-31637112, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Van harte aanbevolen!

 

Israël Bijbelstudie kring: Vanuit liefde voor de God van Israël, Zijn eniggeboren Zoon, de Messias van Israël en de daaruit voortvloeiende liefde voor het volk en het land Israël, hebben enkele gemeenteleden afgelopen seizoen meegedaan met een Bijbelstudie georganiseerd door de Baptistengemeente. Van hieruit wordt komend seizoen opnieuw een interkerkelijke Bijbelstudie georganiseerd. We gaan het Bijbelstudie boekje "Waarom Israël ?" van Ds. W. Glashouwer behandelen. We komen 1 x in de 2 weken bij elkaar op verschillende locaties. Voor verdere info:   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  / 0630506876.

 

Meeleven (1): We leven mee met dhr. en mevr. Den Haan, Bernhardstraat 35. Afgelopen woensdag overleed hun jongste zoon, Gerrit den Haan uit Papendrecht in de leefijd van 54 jaar. We wensen hen op hun hoge leeftijd de troostende nabijheid van de Heere toe.

 

Meeleven (2): We leven ook mee met de familie Boel. Zaterdagavond 6 juli is overleden Wout Boel, Bonrepas 13 A, 2855 AA Vlist in de leeftijd van 61 jaar. Hij laat 4 kinderen en 1 kleinkind na. We bidden voor hen en voor zijn moeder, mevr. J. Boel-Spek, Valkenlaan 28, broer Piet en de zwagers en schoonzussen. Vrijdag 12 juli is er om 18.30 uur een rouwdienst in de Bartholomeüskerk in Schoonhoven en zaterdag 13 juli wordt Wout in besloten kring begraven. Psalm 91 vers 1 zegt: HEERE, U bent ons een toevlucht geweest van geslacht op geslacht.

 

Overleden: Op 4 juli jl. kwam, nadat ze ruim 95 jaren geleden in Brandwijk werd geboren, een einde aan het aardse leven van mevr. Janny Trapman. Zij woonde in Waerthove, waar ze vorige zomer terechtkwam, na een heupfractuur. Voordien woonde ze vele jaren in Groot-Ammers in de Kerkstraat en later in de ‘Hof van Ammers’. Ze heeft in haar werkzame leven veel jonge PABO-studenten creatieve vaardigheden mogen bijbrengen en haar brede kennis van kunstgeschiedenis met hen mogen delen. In onze gesprekken mochten we ook woorden van God met elkaar delen, vooral uit haar lievelingsboek: het evangelie naar Johannes. Ze was de laatste, uit het gezin Trapman, nadat haar enige broer en enige zus al eerder overleden. Enkele neven en nichten en buren/kennissen uit Ammers bezochten haar trouw, waarvoor ze altijd heel dankbaar was. Hen betuigen we onze deelneming met dit overlijden. Op woensdag 10 juli hebben we haar begraven op het ‘Liesveld’, na een rouwdienst in het Hervormd Centrum (geleid door ds. Jongkind) waarin Gods Woord klonk.  Boven de rouwkaart staan de woorden uit Joh. 8:12, waar Christus zegt: ‘Wie Mij volgt, zal nimmer in de duisternis wandelen.

 

Zieken: Mevr. C. den Hartog-v.d. Grijn, Julianastraat 90, is na een korte ziekenhuisopname vrijdagavond weer thuisgekomen uit het ziekenhuis. Dhr. W. van Hof, Margrietstraat 2, werd vanuit het Gasthuis opgenomen in het Beatrix-ziekenhuis. Even leek het heel zorgelijk, maar hij heeft een spoedig herstel ontvangen. Het begin van deze week is hij verhuisd naar de Hof van Ammers, nummer 47. De heer C. Blokland, Graafland 29, verblijft zeer zwak thuis. De heer J. van der Graaf, Lijsterstraat, die verblijft in het Gasthuis en  de heer J. van der Wal, Leeuwerikstraat,  verblijft ook in het Gasthuis te Gorinchem. De HEER’ zal in dit moeilijk leven Zijn volk en erfdeel nooit begeven. (Psalm 94 : 8 berijmd).

 

Ten slotte: Volgende week (en daarna, tijdens de vakantieperiode) is de Zaaier voor 2 weken. Hartelijke groeten en gezegende diensten toegewenst van

 

                                                                                                  de Kerkenraad.

 

 

Zondag 7 juli

 

09.30 uur: Ds. A.J. Kunz, Katwijk

 

18.30 uur: Ds. J.W. Verboom

 

Zingen voor de dienst: v.m. Psalm 42 : 4 en 5 en n.m. Psalm 29 : 1 en 2.

 

Kinderoppas: Zondag 7 juli: Groep 1: mevr. C. de Vries, mevr. A. Bikker, Nienke v.d. Berg en Hanna Aarten. Groep 2: mevr. L. Spruijtenburg en Joëlle v.d. Berg. Zondag 14 juli: Groep 1: mevr. L. Kostelijk, mevr. L. van Lingen, Lotte den Besten en Diede den Hartog. Groep 2: mevr. L.Zwijnenburg en Marijna Kortlever.

 

Collecten: De collecte tijdens de dienst is bestemd voor de Kerk en de collecte bij de uitgang is voor de HGJB.

 

Van de diaconie: Komende zondag D.V. 7 juli is de collecte bestemd voor de HGJB. De HGJB is een vereniging van gemeenten en jeugdclubs binnen de Protestantse Kerk in Nederland die, staande in de hervormd-gereformeerde traditie, jongeren van de gemeente bij Christus wil brengen, opdat ze Hem leren kennen, vertrouwen en navolgen. We doen dit in afhankelijkheid van en gehoorzaamheid aan God, die ons wil inschakelen bij de uitbreiding van Zijn Koninkrijk in deze wereld. Met dat doel organiseren we inspirerende activiteiten voor jongeren en rusten we hun ouders en leidinggevenden toe met een samenhangend geheel van kennis, vaardigheden, methoden en materialen voor kerkelijk jeugdwerk.

 

Verantwoording diaconie: collecten mei: 5 mei t.g.v. bijbelverspreiding € 1.235,75; 12 mei t.g.v. diaconie € 1.303,25; 19 mei Pl. jeugdw./Landelijk jeugdw. € 1.201,20;  30 mei t.g.v. Gevangenenzorg € 535,55. Verantwoording giften mei: € 32,00, € 50,00, € 225,00 t.g.v. diaconie. Heel hartelijk dank voor al uw gaven.

 

Verantwoording kerkrentmeesters: collecten juni: gewone collecten € 4.745,72; extra collecten € 1.322,86; collecte onderhoudsfonds € 1.137,90. Per 30 juni is voor de actie ‘vrijwillige bijdrage 2019’ € 125.877,- toegezegd. Per ultimo juni is hiervan € 86.625 ontvangen. De collecte opbrengst tijdens de huwelijksdienst van 14 juni j.l. bedroeg € 230,10. Via de bank kwam een gift binnen van € 250,- voor de Kerk. Heel hartelijk dank voor uw gaven!

 

Verantwoording: Oud. L. Mourik ontving een gift van € 20,- voor de Kerk. Hartelijk dank.

 

Bericht van het college van kerkrentmeesters: Rond 27 juli zullen de op basis van automatisch incasso toegezegde vrijwillige bijdragen juli 2019 worden afgeschreven.

 

Vanuit de evangelisatiecommissie: het Evangelie klinkt - als de Heere het geeft - vrijdag weer rondom de Koopgoot in Rotterdam. Deelnemen aan dit straatevangelisatie-initiatief kan nog. Zie hiervoor het kerkblad van vorige week. Bidden we voor een zegen? H. gr. de evangelisatiecommissie

 

Gemeente-ontmoeting: Aanstaande zondagmorgen bent u na de dienst van harte welkom in het Stoplicht voor een gezellige ontmoeting met koffie, thee en limonade. Hartelijk welkom jong en oud! Voor de agenda: de eerstvolgende keer na aanstaande zondag zal 18 augustus zijn.

 

Verhuisd: Cocky van Dam-Versluis is 29 juni verhuisd van de Julianastraat naar Wilhelminastraat 11. Een goede tijd toegewenst!

 

VBW Thema SchatRijk!: Nog een paar weken en dan is het alweer zomervakantie. Lekker even geen school en leuke dingen doen. Ook dit jaar is er aan het einde van de zomervakantie Vakantie Bijbel Week (VBW). Je bent van harte welkom om te komen luisteren naar de verhalen uit de Bijbel, naar wat God tegen jou te zeggen heeft! We zingen met elkaar en maken en doen leuke dingen! Op woensdagochtend gaan we actief aan de slag. Trek je survivalpak maar aan, want jullie gaan namelijk op expeditie. Op zoek naar de schat.. Als afsluiting eten we gezellig wat met elkaar. Donderdagavond is de slotavond waarbij ook alle ouders, opa’s, oma’s en andere belangstellenden welkom zijn. Op die avond kunnen we onder andere aan iedereen laten zien en horen hoe wij SchatRijk kunnen worden. We hopen dat jij ook komt en ons wilt helpen om erachter te komen of jij al SchatRijk bent.. Neem al je vrienden en vriendinnen mee! Het wordt zeker ook dit jaar een mooie en hele gezellige week!

 

De VBW ochtenden zijn op:
dinsdag 27 augustus van 9.30 – 12.00 uur
woensdag 28 augustus van 9.30 – 13.15 uur
donderdag 29 augustus van 9.30 – 12.00 uur.

 

De slotavond is donderdag 29 augustus van 19.00 – 20.00 uur.

 

De VBW wordt dit jaar weer gehouden in sporthal De Reiger in Groot-Ammers (De Boomgaard 3). Voor meer informatie en foto’s van vorig jaar kan je kijken op de website: www.vbwgrootammers.nl. Hopelijk tot dan!

 

Gratis Zaaier: Voor mensen die de papieren Zaaier niet lezen en hier wel graag kennis mee willen maken, is het mogelijk om een half jaar gratis de Zaaier te ontvangen. Daarna zullen zij bericht ontvangen of zij de Zaaier langer willen ontvangen tegen abonnementstarief. Neemt u dit eens mee in uw gedachten. Misschien is dit iets voor iemand in uw omgeving. Kent u iemand die de Zaaier een poosje gratis wil ontvangen? Geef het door aan ds. Verboom.

 

Doopteksten: In de doopdienst van zondag 30 juni jl. werden twee kinderen gedoopt. Zij kregen een persoonlijke dooptekst mee. Het gaat om de volgende teksten. Imae de Jager: Rom. 12:2. Jane van der Vorm: Gal. 2:20b. De HEERE zegene onze kinderen!

 

Terugtreden: Het is u en jou misschien opgevallen dat diaken J.J. van Lingen in de afgelopen maanden geen plaats heeft genomen in de diakenbank. Hij deed in de afgelopen maanden met betrekking tot het kerkenraadswerk een stap terug. Vanwege persoonlijke omstandigheden heeft hij nu besloten om per eind juni helemaal terug te treden uit de kerkenraad. De kerkenraad wil br. Van Lingen hartelijk bedanken voor zijn werk dat hij binnen de diaconie heeft willen doen. Met bedachtzaamheid, betrokkenheid en liefde voor de dienst van de HEERE mocht hij zich inzetten. Vanaf begin 2018 heeft hij ruim een jaar actief als diaken mogen dienen. Als kerkenraad  wensen wij hem samen met zijn vrouw Lydia en hun kinderen Anne-Saar en Levi Gods zegen en nabijheid toe. Als kerkenraad hebben we besloten de vacature van diaken open te laten tot het einde van dit jaar, waarbij de invulling van deze vacature bij de kerkenraadsverkiezingen aan het einde van dit jaar meegenomen zal worden. We zijn dankbaar dat het College van Diakenen nu het werk van deze vacature onder elkaar wil verdelen. De HEERE zegene het diaconale werk binnen en buiten de kerkelijke gemeente!

 

Jubileum: Op 11 juli a.s. is het 50 jaar geleden dat de heer en mevrouw Meijer-Karsdorp, Julianastraat 52 (2964BR), elkaar het jawoord gaven. Een gouden huwelijk dus, waarmee we hen van harte feliciteren. Veel zegeningen heeft de HEERE u geschonken in deze jaren, hoewel zorgen en verdriet u ook niet bespaard zijn gebleven. In dit alles mag u toch belijden: ‘Tot hiertoe heeft de HEERE ons geholpen.’ We bidden dat Hij, ook in de tijd die voor u ligt, mee zal gaan en in alle omstandigheden zal zorgen, niet alleen wat het tijdelijke leven aangaat, maar ook wat het eeuwige betreft. Voor dit jubileum wensen we u fijne momenten van gedenken, met kinderen en kleinkinderen en anderen die u lief zijn.

 

Zieken: Mevr. Ria van Wezel, Irenestraat82 (2964BL) mocht ongedacht snel weer thuiskomen, na een geslaagde operatie, waarvoor we God danken. Dhr. J. van der Graaf , Lijsterstraat 46 (2964CD), dhr. J. van der Wal, Leeuwerikstraat 51 (2964CA) en dhr. W. van Hof, Margrietstraat 2 (2964CE) verblijven nog voor revalidatie in ‘Het Gasthuis’ te Gorinchem. Mevr. J. Trapman in Waerthove, die vorige week haar 95e verjaardag mocht beleven, is uiterst zwak. We bevelen haar in de hoede van de HEERE. Ook bij dhr. C. Blokland, Graafland 29 (2964BH) nemen de krachten zienderogen af. De HEERE zij met hem en de zijnen, nu een afscheid dichtbij lijkt gekomen. Dhr. J. van Arkel, Meeuwenlaan 2 (2964HB), mocht een goede uitslag ontvangen na de eerste vier kuren. Hij is de vijfde kuur gestart. We bidden of God Zijn zegen aan de medicatie wil verbinden. Wout Boel, Bonrepas 13a (2855 AA Vlist), kreeg te horen dat artsen niets meer voor hem kunnen doen. Wel kan de pijn worden verlicht door palliatieve zorg. Laten wij in deze laatste levensfase voor hem en zijn vrouw en kinderen bidden, dat dit lijden hen mag verbinden en bovenal mag laten zien op Jezus de Messias. Laten wij ook zijn oude 93-jarige moeder, mw. J. Boel-Spek, Valkenlaan 28 (2964CT), aan de HEERE opdragen.

 

Spreuk: Op pastoraal bezoek was ik met een vrouw in gesprek over een spreuk in haar huis. Een spreuk om door te geven: ‘Erger je niet, verwonder je slechts.’

 

Vakantie: Onze pastoraal medewerker M. van Werkhoven heeft van 4-24 juli vakantie en ikzelf van 8-29 juli. Voor crisis- of rouwpastoraat kunt u tussen 8 en 24 juli contact opnemen met onze scriba dhr. A.P. Brokking. Ds. Jongkind (0184-785550), die nu in Langerak woont, is in voorkomende gevallen beschikbaar voor crisispastoraat en/of het leiden van rouwdiensten.

 

Tot slot: Komende zondagavond 7 juli hoop ik nog in uw midden voor te gaan en daarna mag ik uitrusten tijdens een aantal vakantieweken. Alhoewel… zaterdag 6 juli is de uitgerekende datum. En als de baby zich dan laat zien, is er dan voor moeder en vader nog sprake van uitrusten? In 2017 heb ik de eerste weken na de geboorte van Priscilla regelmatig gedacht: ‘We moeten een mens de wereld in helpen en dat is niet zomaar gebeurd, dat mag tijd en nachtrust kosten, daar zetten we graag de schouders eronder.’ Henriëtte en ik gaan met verlangen om het nieuwe mensje te zien en te mogen verzorgen, de vakantie in. We voelen ons erg afhankelijk van Hem. En bidden de HEERE dat alles goed mag gaan. We genieten deze vakantie op Ammers zelf. Hoewel we thuis zijn, hoop ik het domineeswerk in ons dorp helemaal los te laten en echt alleen man, vader en vriend te zijn. U laat mijn telefoon en mailbox vast met rust. Alhoewel, een berichtje met betrekking tot de geboorte…dat vinden we ook wel weer leuk!

 

Wij wensen een ieder die met vakantie gaat een goede reis en fijne tijd op andere plaatsen toe. De Allerhoogste beschermt. En met een ieder die deze vakantie (ook) thuisblijft, voelen wij ons ontzettend verbonden. Er is ten slotte geen plekje zo mooi als onze Alblasserwaard. Bergstoep met het strandje aan de oever van de waterrijke Lek. De hoge Lekdijk met sterke bedijking, waarover het verkeer davert en jakkert met een snelheid die vrijwel nooit wordt aangepast. Op de rivier de vaartuigen voor vracht, de cruiseschepen en bij zonnig zomerweer de klotsende waterscooters, goed zichtbaar vanaf De Gorzen. Verderop de smalle Voorstraat met herinneringen aan oude kaaspakhuizen. Het lieflijke en intieme Liesveld als een oor gelijmd aan Gelkenes, waar ooit het machtige Kasteel stond. Een torenrijk Slot met krachtige versterkingen tegen het geweld van roofridders. In de 16e eeuw stampten daar watergeuzen en troepen van de prins Van Oranje rond. Later werd er recht gesproken door de Hoge Vierschaar. Via de achteruitgang van Liesveld steek je, langs de plaats met gestorven geliefden, door de Haarsteeg naar de Wilgenweg met de moderne Avonturenboerderij, waar spelen ontdekken is en witte ooievaars samen met Fien & Teun een glimlach op je gezicht toveren. En je akkert door met je fiets naar Graafland en laat je daar dromerig meenemen door de wilgenhaag langs de weg, terwijl de ogen wegdwalen richting Peppelweg en wie ver kan kijken ziet niet alleen herkauwende koeien, maar ook Achterland, een geheimzinnig moerasland voor Duitsers en onderduikers in de Tweede Wereldoorlog. Wie ruikt, die snuift de geur van mest en hooi. En wandelend richting dorp, met bloemen in de berm, zien we dat het nergens zo vlak, zo veenachtig, zo groen en zo gemaaid geel is als bij ons. In de verte de hypermoderne, golfende fietsbrug richting Ottoland. Het is een klein klimmetje. De vier molens langs de Boezem vertellen het verhaal van eeuwen polderbemaling. En via de Graafland-rotonde en de Doorbraak rijd je hobbelend door de Irenestraat ons dorp binnen. De Ammerse Veste en de Hof herbergen onze geliefden met geschiedenis. Bij het Oranjeplein ontmoeten we gezelligheid en lekkernij. En kijk, recht vooruit, recht omhoog wijzend, staat de kerk! De Hervormde Kerk met een hart voor iedereen. Met een historische toren uit omstreeks 1500. Daar is in vroeger tijd wel bijna 100 jaar aan gemetseld. Het is een hoge toren met een slanke spits geworden en een aangebouwd Godshuis, waar zelfs de mus een landingsplek vindt. En waar je hart wordt meegenomen en tot rust komt bij de Allerhoogste. Ook in ons dorp woont God. Met de (vakantie)groeten uit Groot-Ammers.

 

Fam. Verboom

 

 

Zondag 30 juni

 

09.30 uur: Ds. J.W. Verboom (Bediening Heilige Doop)

 

18.30 uur: Ds. G.H. Molenaar, Doornspijk

 

Zingen voor de dienst: v.m. Psalm 103 : 1 en 9 en n.m. Psalm 28 : 1 en 5.

 

Kinderoppas: Zondag 30 juni: Groep 1: mevr. M. de Kluijer, mevr. H. de Bruin, Laurina v.d. Graaf en Hanna Maat. Groep 2: mevr. J. Hakkesteegt en Florens de With. Zondag 7 juli: mevr. C. de Vries, mevr. A. Bikker, Nienke v.d. Berg en Hanna Aarten. Groep 2: mevr. L. Spruijtenburg en Joëlle v.d. Berg.

 

Collecten: De collecte tijdens de dienst is bestemd voor de Kerk en de collecte bij de uitgang is voor het Onderhoudsfond Gebouwen.

 

Verantwoording: De heer M. van Werkhoven ontving een gift van € 50,-voor de Kerk. Hartelijk dank.

 

Zondagsschool: Afgelopen zondag was de laatste keer zondagschool voor de vakantie. Allemaal een fijne vakantie toegewenst. Na de zomervakantie beginnen we weer. We hopen jullie allemaal weer te ontmoeten. Jullie krijgen daarvoor nog een uitnodiging.

 

Coop pakketten: Dankzij uw en jouw hulp hebben we zo'n 70 pakketten rond kunnen brengen. Fantastisch dat we zo als hele gemeente uitdelen. Dat doet goed en bemoedigt! Bedankt namens alle ontvangers. Petra den Otter en Anja van Kooten.

 

Kerkelijke Ontmoetingen: Beste luisteraars, D.V. a.s. vrijdagavond, 28-6 en maandagavond 1-7 beide om 19.30 uur, kunt u uw toestel weer inschakelen voor een uitzending van K.O. waarin uw felicitaties gaan naar de jarigen van de maand mei. Een gezegend luisteruur toegewenst en een hartelijke groet, Kees Aarten.

 

Vanuit de evangelisatiecommissie: Na de voorgaande berichtgeving toch nogmaals dit seizoen de mogelijkheid om vanuit Groot-Ammers in Rotterdam de straat op te gaan met het evangelie. Op D.V. vrijdag 5 juli hoopt de groep om +/- kwart voor 6 te vertrekken vanaf het Fortuijnplein. Voeg u/je gerust erbij. Aanmelden kan via 0184-661354 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Bid dat het evangelie verder de wereld ingaat, gaat stromen door Gods Geest. H. gr. de evangelisatiecommissie

 

Gemeente-ontmoeting  Zondag 7 juli is iedereen na de morgendienst weer van harte welkom in het Stoplicht voor een ontspannen ontmoeting tussen gemeenteleden met daarbij een kopje koffie, thee of limonade. Hartelijk welkom jong, ouder en oud!

 

AOB: Komende zondagmiddag is er weer van 12.30-14.00 uur Ammerse Ontmoetingsbrunche. Kom gerust als je op een eenvoudige manier in aanraking wil komen met het Evangelie. Of neem iemand mee! Het is een combinatie van zingen, bidden, luisteren naar de Bijbel en eten met elkaar. Een ongedwongen en gastvrij moment om eens mee te maken.

 

Jubileum: Als kerkenraad zijn we uitgenodigd voor een receptie vanwege het 40-jarig jubileum van onze oud-predikant ds. M.A. van den Berg. Hij werd geboren op 29 oktober 1953 te Soest. Op 4 juli 1979 werd hij bevestigd tot predikant in de gemeente van Aalburg. In 1984 deed hij intrede in de hervormde gemeente van Harderwijk en in 1989 nam hij een beroep aan naar Groot-Ammers. Hij deed in Groot-Ammers intrede op 7 mei 1989 en na bijna 11 jaar nam hij afscheid op zondag 12 maart 2000. Als tekst voor de afscheidspreek koos ds. Van den Berg destijds voor Handelingen 8:26-40, met het accent op vers 39, waarin de woorden staan: ‘want hij vervolgde zijn weg met blijdschap’. Het thema van de preek was: ‘Samen op weg met Woord en dienaar’, met als aandachtspunten ‘het Woord was er al voor de dienaar’, ‘het Woord mag verklaard worden door de dienaar’ en ‘het Woord blijft werkzaam, ook na de dienaar’. Hij sprak: Afscheid hoeft dan ook geen einde van de verbondenheid te betekenen. Na zijn afscheidswoorden sprak in 2000 namens het gemeentebestuur van Liesveld burgemeester B. Koelewijn. Ds. H. Penning uit Streefkerk voerde het woord namens de ring Hardinxveld, namens de classis Alblasserdam en namens het Liesveld Convent. En ouderling T. de Bruin ten slotte sprak namens de kerkelijke gemeente van Groot Ammers. Sinds 26 maart 2000 is hij hervormd predikant van de wijkgemeente Morgensterkerk in Zoetermeer. Ds. Van den Berg promoveerde op 18 december 2008 op een proefschrift met de titel Het rijk van Christus als historische realiteit; Calvijns anti-apocalyptische uitleg van het boek Daniël. In 2000 zei ds. Van den Berg dat afscheid geen einde van verbondenheid hoeft te betekenen. Zo blijkt ook wel in zijn levensgang. Na zijn 40-jarig jubileum en daarna een afscheidsdienst, zal hij vanuit Zoetermeer (terug) verhuizen naar Groot-Ammers en D.V. gaan wonen aan Julianastraat 85. Wanneer de verhuizing concreet plaatsvindt is nog niet bekend. Er moet eerst nog het één en ander gebeuren. De tijd zal het leren. Wij feliciteren onze geliefde oud-predikant van harte met zijn 40 ambtsjaren en wensen hem in deze levensfase, samen met zijn vrouw, Gods zegen toe. ‘De Heere HEERE gaf Mij een tong van één die onderwijs ontving, zodat Ik weet met de vermoeide een woord op de juiste tijd te spreken.’ (Jes. 50:4)

 

Diploma voor Martijn Borsje: Na een periode van 5 jaar studeren aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam heeft Martijn Borsje zijn kerkorgel-diploma behaald. Op maandag 17 juni jl. zijn een vijftal kerkenraadsleden naar de Laurenskerk in Rotterdam afgereisd om bij zijn laatste examen van deze opleiding te zijn. Het was een mooie ervaring om bij dit ‘concert’ aanwezig te mogen zijn. Eerst hebben we een aantal werken op het Transept-orgel mogen beluisteren en daarna een aantal werken op het majestueuze Marcussen-orgel. Martijn, van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat. Bijzonder dat jij zo jouw talenten mag gebruiken tot eer van God.

 

De kerkenraad

 

Vakantie: Onze pastoraal medewerker dhr. M. van Werkhoven is van D.V. 4-24 juli met vakantie. Ds. Verboom houdt van D.V. 8-29 juli vakantie. Van D.V. 8-24 juli is voor rouwpastoraat/diensten en crisispastoraat emeritus-predikant J.A.H. Jongkind uit Langerak beschikbaar. In voorkomende gevallen kunt u allereerst contact opnemen met scriba/wijkouderling/ander kerkenraadslid. Zij zullen dan voor u/jou contact leggen met ds. Jongkind. Het lezenswaardige boekje van ds. Jongkind over de 12 zonen van Jakob met als titel Kinderen van één Vader is voor 11,95 euro telefonisch te bestellen bij Gert-Jan Vermeulen (0184-641100) of per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Van harte aanbevolen!

 

Overleden: Opnieuw luiden deze week de doodsklokken. Zondagavond 23 juni overleed Annigje van der Ham-Alblas in de leeftijd van 95 jaren. Tot het laatste van haar leven hebben haar kinderen met elkaar zorg kunnen geven, zodat zij thuis kon blijven op Beatrixstraat 7, waar ze 64 jaar lang gewoond heeft; de laatste vier jaren als weduwe. Haar zoon en drie dochters en allen die bij hen behoren, zijn bedroefd, maar ook dankbaar voor de liefde en zorg waarmee hun moeder, oma en overgrootmoeder hen omringde. We wensen hen de troostende nabijheid van de HEERE toe, nu zij is heengegaan en zij in zekere zin een generatie ‘opschuiven’. Vrijdag 28 juni wordt zij begraven op ‘Liesveld’, na een dienst in het Hervormd Centrum, waarin we luisteren naar Psalm 23. Die psalm is juist in de laatste weken zo nadrukkelijk voor haar gaan spreken. In het centrum van deze psalm horen we, hoe de hemelse Herder met Zijn kudde meegaat en erbij blijft, ook als ze door een dal vol schaduw van de dood heen moet. Laat dit voor ons allen een troostrijk woord zijn. Donderdagavond is er van 19.00-20.00 uur gelegenheid de familie te condoleren in het Hervormd Centrum.        M. van Werkhoven

 

Meeleven: Ons kwam ter ore dat zondagavond 23 juni 2019 onverwachts dhr. Marius A. de Bruin in de leeftijd van 87 jaar is overleden. Komende zaterdag zal er om 10.00 uur een rouwdienst zijn in de hervormde kerk van Meerkerk, waarna hij vermoedelijk ca. 11.30 uur zal worden begraven hier in Groot-Ammers op de Algemene Begraafplaats aan het Liesveld. Jarenlang woonde hij op Groot-Ammers. In dit stukje wordt zijn naam genoemd, omdat hij de kerkelijke gemeente in het verleden 12 jaar heeft gediend als diaken. Dat was van 1984-1996. Hij verhuisde zo’n 4,5 jaar geleden van zijn appartement boven de winkels aan de Beatrixstraat  naar Meerkerk. Met dit verlies condoleren wij zijn vrouw en kinderen. In het bijzonder denken we aan onze ambtsbroeder ouderling-kerkrentmeester M.A. de Bruin, die een kleinzoon is. We zijn dankbaar voor wie Marius de Bruin onder ons mocht zijn. En zijn vrouw wensen wij toe: ‘Wordt gesterkt in de HEERE en in de sterkte van Zijn Macht.’ (Ef. 6:10)

 

Zieken: Mevr. Ria van Wezel, Irenestraat82 (2964BL) wordt opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie (vrijdag 28/6). We bidden dat dit goed mag verlopen en het beoogde resultaat mag hebben. Dhr. J. van der Graaf, Lijsterstraat 46 (2964CD) is deze week van het ziekenhuis in Gorinchem naar ‘Het Gasthuis’ gegaan. Daar is intussen, na vele weken in Nieuwegein, ook dhr. J. van der Wal, Leeuwerikstraat 51 (2964CA) voor verdere verpleging en revalidatie. Ook verblijft daar nog dhr. W. van Hof, Margrietstraat 2 (2964CE). Waarom zijn we zo bang voor lijden? Als overvloed van liefdevolle verbondenheid nu eens alleen gevonden wordt in de gebrokenheid van het lijden – omdat lijden is waar God leeft? Lijden de plek is waar God de meest genezende intimiteit geeft?

 

Tot slot: Komende zondag zullen er twee baby’s worden gedoopt. God legt Zijn hand op hen. Een actief geloofsleven vanuit de Doop in de Naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, is een leven dat is vervuld met de Heilige Geest en gericht op Christus. Wij hebben daarom onze jonge kinderen van meet af aan binnen de kring van het verbond bekend te maken met de rijke doorwerking van Vader, Zoon en Geest die in de Doop wordt beloofd en aangewezen. Door een intens leven vanuit de Doop raken onze jonge kinderen van kindsbeen af doortinteld van Vader, Zoon en Geest. In die geestelijke lijn van het verbond werkt de HEERE welwillend door.

 

Een warme groet met dit warme weer,

 

Ds. J.W. Verboom

 

 

 

 

Kerkdiensten

Geen agendapunten.

Agenda