Vertrouwenspersoon

Vertrouwenspersonen bij ongewenst grensoverschrijdend gedrag

De kerkelijke gemeente wil een veilige plaats voor iedereen zijn en gelukkig ervaren veel mensen die veiligheid ook. Toch is die veiligheid niet altijd vanzelfsprekend. De kerk bestaat uit mensen die aan verleidingen bloot staan en fouten kunnen maken, ook leden van de kerk die een kerkelijke functie of ambt vervullen. Ook in onze kerk kan daarom sprake zijn van ongewenst grensoverschrijdend gedrag door iemand die een kerkelijke functie bekleed. Hierbij kunt u denken aan seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ook bijvoorbeeld pesten, discriminatie, agressie, intimidatie of manipulatie. Soms is het ongewenste gedrag overduidelijk maar het kan ook heel subtiel zijn. Voor mensen die hiermee te maken hebben (gehad) of het signaleren bij derden heeft de kerkenraad interne vertrouwenspersonen aangesteld. Zij hebben als taak het bieden van eerste opvang en begeleiding: een luisterend oor, adviseren over wel of niet het nemen van verdere stappen en hulp bij het doorverwijzen naar eventuele hulpverlening. De vertrouwenspersonen hebben geheimhoudingsplicht en zullen geen verdere stappen ondernemen zonder overleg met de betrokkenen. 

De kerkenraad heeft voor onze gemeente Alexander en Jacoline van Heukelum aangesteld als intern vertrouwenspersonen. Zoals u mogelijk weet zijn zij beiden werkzaam als huisarts en hebben daardoor ervaring met het omgaan met bovengenoemde situaties. U kunt hen bereiken per mail via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of telefonisch via 06-15225505. 

Naast de vertrouwenspersonen van de gemeente bestaat ook het interkerkelijke Meldpunt Seksueel Misbruik Pastorale Relaties (SMPR) http://www.smpr.nl/. Hier kunt u terecht wanneer u uw verhaal liever doet aan iemand buiten de gemeente.

Kerkdiensten

Agenda